Please update your Flash Player to view content.
Főoldal Savazásos rongálások ellen
Graffitivédelem - Savazásos rongálások ellen
Savazásos rongálások ellen

Sajnálatosan ez a fajta rongálás ma Magyarországon még igen elterjedt. Az üveg iparban üzemi körülmények között alkalmazzák a Hidrogén-Fluorid / HF /nevű sav különböző változatait üveg mattításhoz. Ennek az anyagnak a birtoklásához a magyar törvények alapján vegyszerengedély szükséges. Erősen higított változata azonban paszta formájában vásárolható. A HF használatával kapcsolatos munkavédelmi előírások az EU csatlakozásnak köszönhetően lényegesen szigorodtak.

A Hidrogén-Fluorid sav élettani hatása:

  1. A bőr felületén égési sérülésszerű marás!
  2. Egyre mélyebbre hat a szövetekben, elérve az idegvégződéseket roncsolja azokat!
  3. A HF megtámadja a csont kalcium tartalmát, végzetes károkat okozva benne /üvegcsont /!
  4. A szervezetben található összes kalciumot megköti így szívritmus zavart, akár szívleállást is okozva.

A HF fenti hatásaira hivatkozva a német országi törvényhozás úgy döntött hogy az ily módon készült graffitik alkotói nem csupán a garázdaság vétségét követik el, hanem tettük élet elleni bűncselekménynek minősül. Büntetési tétele 3 év börtöntől indul! Ez a tény kellő
megfontolást jelentett az elkövetők számára és gyakorlatilag a graffiti ezen változata teljességgel megszűnt német országban. Jó példa lenne ez számunkra is, amit nem bizonyít jobban a Combino villamosok ellen Budapesten elkövetett savas támadás. A LLumar graffiti fólia képes hatásos védelmet biztosítani ilyen agresszív támadások ellen is. Gazdaságosságát misem igazolja jobban, minthogy a támadást követően a szállító úgy döntött ellátja az összes üvegfelületet fóliás védelemmel, ami a költségek csökkentése okán az eredeti beszerzésből kimaradt . Részletesen a Combino történetéről.

Vissza a Graffiti védelem főoldalára